به گزارش شهرآرانیوز؛ اگرچه خراسانرضوی و شهر مشهد بهعنوان یکی از کلانشهرهای کشور از دیرباز درگیر خشکسالی و کاهش میانگین بارندگی بوده است، اما خشکسالی و کاهش حجم ذخیرهسازی آب در سطح کشور هم وضعیت خوبی ندارد به طوریکه بر اساس گفته سخنگوی صنعت آب، کاهش ۴۵ درصدی بارندگی و افت ۲۹ درصدی ورودی سدها نسبت به میانگین پنجساله، نشان از تداوم شرایط خشکسالی در کشور است. بر اساس آمار، میزان بارندگی تجمعی در کشور از ابتدای سال آبی جاری تا پایان دیماه، نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهشی معادل ۴۵درصد روبهرو بوده است.
در همین راستا، مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسانرضوی در گفتوگو با خبرنگار شهرآرا درباره وضعیت منابع آبی و میزان بارندگیهای استان، اظهار کرد: میزان بارندگی استان از ابتدای سال آبی، یعنی مهرماه تا امروز ۳۷ میلی متر بوده است که این آمار در میانگین بلندمدت استان ۴۵ میلی متر بوده است؛ بنابراین وضعیت بارندگی امسال نسبت به آمار بلندمدت استان ۲۰ درصد کاهش را نشان میدهد.
محمدعلی نعمتنژاد در ادامه گفت: حجم کل مخازن سدهای استان یک میلیارد و ۵۷۰ میلیون مترمکعب است و اکنون ۲۷۰ میلیون مترمکعب آب ذخیره در پشت سدها وجود دارد، یعنی ۱۳ درصد سدهای ما پر است و درواقع ۸۷ درصد حجم مخازن استان خالی از آب است.
او با بیان اینکه از ابتدای سال آبی، یعنی یک مهر تا امروز فقط ۲۱ میلیون مترمکعب آب وارد سدهای استان شده است، افزود: چهار سد تأمینکننده آبشرب مشهد یعنی سدهای طرق، کارده، ارداک و دوستی در حال حاضر ۱۵۵ میلیون متر مکعب آب دارد، یعنی چیزی معادل ۱۲ درصد سدهای تأمینکننده آبشرب مشهد پر است و ۸۸ درصد حجم این چهار سد متأسفانه خالی از آب است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسانرضوی درمجموع ۲۳ هزار حلقه چاه در بخشهای مختلف استان داریم که از این میزان ۱۶ هزار و ۵۰۰ حلقه چاه مجاز با برداشت سالانه ۶/۳ میلیارد متر مکعب برداشت آب از آبخوانهای زیر زمینی وجود دارد.
نعمتنژاد ادامه داد: در حال حاضر ۶ هزار و ۵۰۰ حلقه چاه غیرمجاز با برداشت سالانه تقریبا ۲۷۰ میلیون متر مکعب وجود دارد.
به گفته او، در حال حاضر ۸۱ درصد از منابع آب استان در بخش کشاورزی استفاده میشود، ۱۴ درصد در بخش شرب و بهداشت، ۳ درصد در بخش خدمات و ۲ درصد در بخش صنعت آب استفاده میشود. او افزود: با توجه به آماری که در بحث ذخایر سدها داده شد، مسلما سال خشکی را در پیش داریم و امیدواریم همه هماستانیها، زائران، کشاورزان و همه بخشها نهایت صرفهجویی در مصرف آب را داشته باشند تا در سال آتی با مشکل روبهرو نشویم.